top of page

Voorbereidingen Lesbos

Writer's picture: Nianne de HaasNianne de Haas

Updated: Mar 3, 2020


Vanaf woensdag 4 maart 2020 zal ik mij als vrijwilliger aansluiten bij Stichting Bootvluchtelingen.

‘Stichting Bootvluchteling staat voor het verlenen van humanitaire hulp. We onderschrijven de humanitaire principes van menselijkheid, neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid. We verlenen hulp aan zij die dat nodig hebben en richten ons op kwetsbare vluchtelingen’ (Stichting bootvluchtelingen, 2020).

Ik zal als vrijwilliger aan de slag gaan in het grootste vluchtelingenkamp op het eiland Lesbos. Dit kamp wordt kamp Moria genoemd. Het was bedoeld voor de opvang van 3000 vluchtelingen, die vaak met boten de overtocht vanuit Turkije naar Europa maakten. Inmiddels verblijven er 20.000 vluchtelingen in het kamp, 7 keer de officiële capaciteit (NRC, 2020). Hierdoor is het soort hulp dat Stichting bootvluchtelingen biedt ook veranderd. ‘Waar in 2015 het werk voornamelijk bestond uit bootlandingen, een reddingsmissie en medische werkzaamheden, proberen we nu steeds meer maatwerk te leveren (zoals onderwijs en sociale ondersteuning) voor de bevolking van het grootste vluchtelingenkamp op het eiland’ (Stichting Bootvluchtelingen, 2020). Daarnaast biedt Stichting Bootvluchtelingen ook medische hulp ‘Elke dag staat er een team van artsen en verpleegkundigen klaar om vluchtelingen medische zorg te bieden. Op dit moment draaien de medici elke dag avonddiensten van 16:00 – 23:00 uur vanuit onze kliniek in een cabine in kamp Moria’ (Stichting bootvluchtelingen, 2020).


Ik zal deel uit gaan maken van het Psychosociale team (PSS), dit team bestaat uit leerkrachten, psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen. Het PSS team zorgt voor scholing van kinderen en volwassenen, er worden trainingen gegeven ‘rond mentale gezondheid, waarin onder andere ademhalingsoefeningen worden gegeven om beter om te gaan met stress en lezingen hoe om te gaan met suïcidale gedachten’. Daarnaast worden er social rounds gelopen om met de vluchtelingen te praten, een luisterend oor te bieden en te weten wat er speelt en waar behoefte aan is (Stichting bootvluchtelingen, 2020). Voor de stabiliteit worden de kinderen onderwezen door één van de vluchtelingen die bevoegd is tot lesgeven. Hierdoor kunnen de kinderen les krijgen in eigen taal en wordt de stabiliteit en continuïteit gewaarborgd. Tijdens de andere activiteiten worden er tolken ingezet. Dit zijn soms vluchtelingen en soms vrijwilligers.


Tijdens mijn verblijf op Lesbos zal ik in het vrijwilligershuis van Stichting Bootvluchtelingen verblijven. Dit huis bevindt zich 20/30 minuten buiten het kamp. Het huis schijnt vergelijkbaar te zijn met de voorzieningen van een hostel. Wat betekent dat er een keuken en gemeenschappelijke ruimte tot onze beschikking is en dat de kamers gedeeld worden met meerdere personen. Met auto’s zullen we naar het kamp rijden. Omdat ik als vrijwilliger daar ga werken betekent dit dat ik niet betaald krijg. Om het donatiegeld zo goed en effectief mogelijk te gebruiken wordt van de vrijwilliger gevraagd de vliegtickets zelf te betalen en een bijdragen van 10 euro per nacht te leveren voor de overnachting. Daarnaast betaal je 5 euro per dag voor de boodschappen, de hosts van het vrijwilligershuis zorgt dan van ontbijt, lunch en diner. Als vrijwilliger werk je 6 dagen per week op het kamp. Op de 7e dag ben je vrij en wordt het aanbevolen om ook echt even weg te gaan en te ontspannen.


Vele van jullie zullen gehoord hebben van de protesten op Lesbos. Zowel de bewoners van het eiland als de vluchtelingen protesteren tegen de barre omstandigheden in het kamp en plan om een tweede kamp te openen. ‘Het vorig jaar sterk verhoogde aantal arriverende migranten en de enorme achterstand in de verwerking van asielaanvragen leiden ertoe dat duizenden mensen vastzitten op de Griekse eilanden’ (NOS, 2020). De leefomstandigheden binnen het kamp zijn hierdoor schrijnend. TIjdens de protesten zijn er meerdere gewonden gevallen. Daarnaast worden aankomende boten met vluchtelingen actief tegengehouden door de lokale bevolking (NOS*, 2020).


Mochten jullie een idee willen krijgen van het kamp en de werkzaamheden van het PSS team van Stichting bootvluchtelingen dan kunnen jullie via deze link (https://www.npostart.nl/eo-metterdaad/14-10-2019/VPWON_1311023) een documentaire bekijken die hier over gemaakt is (10 minuten). De documentaire is van de zomer gefilmd, sinds de opnames is het aantal vluchtelingen nog flink toegenomen en zijn de omstandigheden daardoor nog behoorlijk verslechterd.


Ik ben heel erg benieuwd naar wat ik daar aan ga treffen en hoe ik de komende tijd ga ervaren. Stichting Bootvluchteling zorgt voor goede praktische en mentale begeleiding, dus daarover geen zorgen. Via deze blog zal ik proberen jullie zo goed mogelijk op te hoogte te houden en als jullie vragen hebben dan hoor ik dat graag!


Liefs,

Nianne


38 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


00100lPORTRAIT_00100_BURST20190928095753

About Me

My aim is to combine working with children in everyday contexts, by teaching and caring for them, with representing children on a larger platform by doing research and fighting for the protection, provision and participation rights of children.

 

bottom of page